Byg dit eget hjemmestudie – hvorfor ikke?

0
2874

Mange selvstændige musikere mangler finansiering til at afprøve deres evner i et professionelt lydstudie. Det er dyrt og tidskrævende at booke et lydstudie, som man kan bruge for bare nogle få timer, hvad enten det er til lydproduktion eller indspilning af vokal. Derfor bliver det i stigende grad attraktivt at kaste sig ud i gør-det-selv projekter og bygge et hjemmestudie. Det er nemlig både mere simpelt og billigere end nogen sinde før at få drømmestudiet hjem til sig selv fremfor at skulle booke ude i byen. Det lyder måske som en vild idé, men det er faktisk ikke så kompliceret – og hvis det skal blive rigtig godt, kan du bygge studiet i et træhus.

Kom godt fra start med projektet i træhuset

Måske bliver man afholdt fra at tænke i do it yourself planer, fordi det simpelthen lyder som et stort og bekosteligt arbejde at bygge et studie hjemme. Men der er få og simple skridt til, at du har dit eget lydstudie. Du skal bruge et uforstyrret rum i din bolig, som er egnet til ekstra isolering. Tænk også over størrelsen. Musikgrej og udstyr fylder ofte mere, end man lige tror, så der skal være rigeligt med plads. Du kan også vælge en mere drastisk løsning, hvis du har plads udendørs, f.eks. en stor have. Her kan du bygge et selvstændigt hus til dit lydstudie, gerne et træhus. Så får du det lige, som du ønsker, og du kan designe både størrelse og eventuelle ekstra rum i træhuset.

Det vigtigste udstyr til studiet i træhuset

Computeren er hjertet i det moderne hjemmestudie. Det er som udgangspunkt lige meget, om du vælger en laptop eller en pc. Det vigtigste er at være opmærksom på processorhastigheden, på harddiskens størrelse (der skal være plads til din DAW, som er den digitale lydarbejds-station eller Digital Work Station), samt at computeren har nok RAM til at køre effektivt. 8 GB burde være nok, men det kan være en fordel at maksimere computerens RAM. Et godt lydkort er også vigtigt. Til gengæld er det ikke nødvendigt med en mixer – brug hellere gode softwareprogrammer. Og en sidste ting: Hvis du har brug for at lave vokaloptagelser i god kvalitet, kan det være en idé at bygge en vokalboks. Vokalboksen skærmer fra lyde og larm, som ikke må komme med på optagelsen, og så er vokalboksen også et godt redskab til koncentration, når du skal synge – især hvis der er andre musikere tilstede i studiet. Og ja, så skal du selvfølgelig også have en mikrofon.

Hvad skal du være opmærksom på?

Dit hjemmestudie skal være grundigt isoleret. Det kan godt være, at du nyder musikken og de heftige trommeslag, men det er ikke sikkert, at dine naboer gør. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvordan du isolerer bedst muligt. Desuden er det vigtigt at vælge det rigtige studieudstyr. Start med at lægge et budget for hjemmestudiet, så du ikke pludselig mangler penge til essentielt udstyr. Priserne på udstyr varierer markant fra producent til producent, så her er det vigtigt at undersøge markedet og lytte til, hvad andre anbefaler.