Musiker har du styr på reglerne for copyright?

0
3650
sangskriver

Er du musiker og ønsker at udgive nye numre eller en ep, så skal du have styr på copyright el. ophavsret, som det hedder på dansk. Det er en form for ret til beskyttelse, som mennesker, der bringer et værk frem, har over dette værk. Det er en kontrakt mellem offentligheden og den private person, således at offentligheden kan få adgang til værket under bestemte vilkår. Det er vigtigt som musiker at kende det juridiske inden for dette, da det er den branche, som du er i. Det kan være indviklet at bevæge sig i denne branche og denne del af branchen og det at være musiker. Derfor finder du her en guide til, hvad copyright er og hvordan det skal forstås. Se også her.

Hvad er værksbegrebet?

Hvis du er musiker, så bliver du nødt til at vide, hvad værksbegrebet er. Det er et centralt begreb inden for ophavsret. Der findes nogle lidt forskellige definitioner af dette værksbegreb. Men der er også enighed om, at værket skal opfylde visse kriterier, såsom originalitet og at værket skal være skabt af ophavsmanden. Dog er det vigtigt at have in mente, at der gælder forskellige regler i forskellige lande. Så hvis man er musiker og ønsker at udgive og producere sine værker (musik) i flere lande, så skal man sætte sig ind i disse regler i de gældende lande.

Copyright – hvad er det?

Copyright er den engelske betegnelse for ophavsret. Det er typisk anmærket ved c-symbolet. På dansk bruges ordet, ophavsret, da det også dækker nogle lidt andre regler end den engelske eller amerikanske copyright.

Dansk ophavsret

Igennem de seneste år har loven om ophavsret i Danmark undergået visse ændringer. Det er på grund af den udvikling, der er sket i samfundet, også på grund af nogle forpligtelser, som Danmark har internationalt, f.eks. pga. dets medlemskab af EU. Denne er også reguleret af konventioner, som bliver vedtager internationalt. Loven begynder på følgende måde:

”Beskyttede værker:

  • 1. Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde.

Stk. 2. Kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker.

Stk. 3. Værker i form af edb-programmer henregnes til litterære værker.”

Hvorfor skal man kende ophavsretten?

Det er ekstremt vigtigt at kende til copyright, da det udgør ejerskabet af et originalt værk. At have ejerskab betyder, at man kan beskytte sit arbejde som intellektuel ejendom og kontrollere, hvem der tjener penge fra det. Så hvis du er musiker og endnu ikke har styr på copyright, så skal du se at få styr på det. Det er nemlig utroligt vigtigt. Du kan ende med at miste rettighederne til det, som du har skabt, hvis du ikke sørger for at sikre dig ordentligt. Det kræver den rette viden. Denne rette viden kommer fra at studere den danske el. muligvis udenlandsk ophavsret. Som musiker er det relevant at vide, at copyright virker ved skabelsen af værket. Det øjeblik du skaber værket, så er det dit. For at beskytte det, så skal du registrere det. At få copyright sikrer dig disse rettigheder:

  • At reproducere det
  • At lave om på det
  • At udøve det
  • At vise det eller sælge det eller kopier af det
  • At inkorporere det med visuelle billeder
  • At give licens til andre at gøre det ovenstående

Beskyttelsen af værket varer mere end en livstid. Generelt så virker det i 70 år efter ophavsmandens død. Hvis der er flere end en, så gælder copyright i 70 år efter den sidste ophavsmands død. Musik behøves ikke at være udgivet for at have copyright. For at spille covers af musik, som har copyright, så skal man købe en mekanisk ret til at lave et cover af nummeret.

Som musiker så handler det om at være klog, når det kommer til ens musik. Det samme gælder alle, der skaber noget originalt. Sørg for at beskytte det, som du skaber, så andre ikke kan misbruge det.