Hvis du er født nogle år før 2007, så kan det være, at du er en af dem, der kan huske tiden inden, at rygeloven trådte i kraft.
Rygeloven trådte i kraft for at mindske folks rygevaner. Samtidig var det også for at beskytte de folk, der havde valgt ikke at ryge. De kunne nemlig stadigvæk blive udsat for passiv rygning.
Dengang, hvor det var tilladt at ryge overalt
Hvis du gik i folkeskolen før 2007, så kan du måske huske, at når du trådte ind på lærerværelset for at inde din lærer, at der lå en tyk røg fra lærernes cigaretter.
Førhen var det lovligt at ryge indenfor. Derfor sås det tit, at når man sad til banko, at folk sad og røg imens, at når folk blev afhørt af politiet, at de blev tilbudt en cigaret, til fødselsdagsfester i forsamlingshuse blev der røget samt mange andre steder. Der var ikke de steder, der ikke måtte ryges.
Bivirkninger ved rygning
Med tiden finder man ud af nye måder at helbrede folk på, at undervise skoleeleverne på, nye måder at lave biler på osv. Med tiden har man fundet ud af, at rygning kan give lungekræft. I dag kommer det sjældent som en overraskelse for folk, at en bivirkning ved rygning kan være, at man får kræft. Specielt lungekræft.
Derudover er der andre ulemper for ens helbred ved at ryge. Det er fx, at man kan risikere at få lungesygdommen KOL, som kan gøre, at man til sidst skal have en iltmaske på for at kunne få vejret. Det kan nedsætte ens lungekapacitet, så man bliver mere udmattet af fx at gå i bad på grund af badets dampe, og at man ikke kan klare at tage tøj på uden at blive forpustet. KOL kan være dødeligt.
Passiv rygning kan give kræft
Senere har det dog vist, at det ikke kun er personen, der ryger, der kan risikere fx at få lungekræft. Det har vist sig at folk, der bliver udsat for passiv rygning, også har risikoen for at udvikle lungekræft.
Det ses sjældent, at man udvikler lungekræft af at stå sammen med en, der ryger i fem minutter, men hvis man bliver udsat for nok passiv rygning, så er muligheden der for at udvikle lungekræft.
Det kan fx være, at man bliver udsat for meget passiv rygning i løbet af hele dagen. Som fx når man står og venter på perronen på toget, eller når man er i byen om aftenen på diskoteker og barer. Man fandt ud af i 2004, at passiv rygning kunne give kræft.
Derefter blev der skærpet regler for rygning, og siden er der kommet endnu flere regler til.
Rygelovens regler
I dag må man ikke ryge indendørs på værtshuse, hvor der serveres mad i lokaler, der er over 40 kvadratmeter.
Man må ikke ryge på arbejdspladser, men arbejdspladser må gerne lave en rygekabine eller et rygerum på arbejdspladsen.
Man må ikke længere stå og ryge på perroner. Man må ikke ryge i fx toge, busser og taxaer.
Man må ikke ryge på folkeskolernes grunde.
Der er dog undtagelser i rygeloven. Fx hvis et værtshus er mindre end 40 kvadratmeter, og der ikke bliver serveret mad, så må der gerne ryges.
En dagplejemor må gerne ryge i sit hjem udenfor hendes arbejdstider. Det må dog ikke være i det rum, hvor børnene opholder sig mest.
På nogle produktionsskoler og erhvervsskoler må der gerne laves rygerum eller ryges udenfor. Skolerne må dog gerne lave deres egne regler med, at der slet ikke på ryges på skolens områder.
Ingen rygning til indendørs koncerter
Efter at rygeloven er kommet til, så vil det sige, at man ikke længere må ryge til indendørs koncerter. Man undgår dermed, at der ved uheld bliver påsat små brande. Det kan fx ske ved, at folk taber en cigaret på noget stof. Hvis det er en koncert, hvor man står op, og man står tæt sammen med andre, mens der fx bliver danset, så undgår man samtidig at blive brændt af en cigaret. Når man står og danser med en cigaret i hånden, så kan man let komme til at ramme en, når man står og svinger med armene. Derudover kommer folk ikke til at lugte af røg, og de bliver dermed ikke udsat for passiv rygning. Ved nogle indendørs koncerter må man gerne bruge e-cigaretter. Det kommer helt an på det sted, koncerten holdes. Nogle steder tillader slet ingen form for røg uanset, om det er røg fra en rigtig cigaret eller røg fra en e-cigaret. Ofte kan man læse om de regler inde på stedets hjemmeside.
Efter at rygeloven er kommet til, så vil det sige, at mange kan tage til indendørs koncerter med ro i sindet, da de ved, at de eller deres børn ikke bliver udsat for passiv rygning. Hvis man har slem astma, så kan rygning fremkalde et astmaanfald. Man behøver derfor ikke længere bekymre sig om risikoerne ved indendørs rygning, da det netop ikke længere er lovligt.
Må man ryge til udendørs koncerter?
Ved de fleste udendørs koncerter må man gerne ryge. På Roskilde Festivalen må man fx gerne ryge. De har endda stande, hvor man kan købe tobak. Om man må ryge eller ej til en udendørs koncert kommer an på dem, der holder koncerten.
Men da det er udenfor og på en åben plads, så er der ofte ingen regler omkring rygning.