Er du nået så langt med din musik, at du er begyndt at kunne sælge den online? For og fremmest så tillykke med det, men der er desværre nogle ting, man skal tænke på, når man vælger at sætte sin musik til salg på internettet. Det er blandt andet vigtigt at man har styr på sin moms og skat eller måske andre udgifter. Det gælder også, hvis man nu sælger sin musik i form af fysiske cd’er.
Hvordan sælger man sin musik online?
Hvis du er i et band eller selv går og producerer musik, og du godt kunne tænke dig at vise det frem til resten af verden, så er der heldigvis gode nyheder. I dag er der nemlig så mange forskellige almindelige borgere, der går og drømmer om at udgive deres sange og tekster for at blive det helt store. Det er der heldigvis en masse forskellige butikker på nettet, der gerne vil udnytte.
Hvis du gerne vil prøve at udgive musik på verdensplan, ville et godt sted at starte være internettet. Det er et sted, hvor alle i verden har adgang og dermed kan gå ind og høre dine sange. Du skal derfor som noget af det første finde en global side og ikke kun en butik, der findes i Danmark. Med mindre det er det, du går efter.
Gør det selv
Hvis du lige er startet ud og går og mangler penge, kan du altid prøve at lave din egen side på Facebook, hvor du poster din musik. Hvis folk tager godt imod dine sange, kan du prøve at tage skridtet videre. Der er nemlig en masse sider på nettet, hvor du kan uploade din musik.
Typisk skal du dog betale et abonnement og lave din egen profil, men der er på samme tid også en mulighed for at sælge din musik, så måske vil det være det værd. På den måde kan du også skaffe dig loyale følgere.
Få lidt hjælp
De helt store musik-tjenester på nettet er selvfølgelig Spotify eller iTunes. Det kan være svært at få tilføjet sin musik på sådanne butikker, men det vil også hjælpe med at sende din musik videre verden rundt og på samme tid få din indtjening til at stige.
Du skal dog typisk have hjælp af pladeselskaber eller diverse samarbejder, hvilket selvfølgelig koster penge. Men det kan i længden godt være det værd, hvis folk elsker din musik, og det viser sig, at du kan tjene gode penge på det.
Skal man betale moms og skat?
Når alle drømmende er blevet lagt på bordet, og du er blevet færdig med at indspille din musik, så er det på tide at tænke alle på de ting, der naturligvis følger med salg af musik. Når man lige er begyndt at producere, så tjener man måske ikke lige så meget ved salget. Derfor bliver der typisk ikke krævet noget af dig, indtil du begynder at efterlade en større drift.
Moms bliver lagt til alle varer i Danmark, hvilket automatisk går til staten. Den ligger på omkring 25 %. Typisk er det en pligt at betale moms ved både indtægt og salg, men det behøves dog ikke, hvis du ikke tjener mere end 50.000 kroner ved salg inden for 12 måneder. Derefter er det dog en pligt at blive momsregistreret.
Du skal derfor holde øje med dit salg af musik, hvis det nu viser sig, at du begynder at tjene store penge. Der er nogle regler for, hvor tit man skal afregne moms i virksomheder, men det varierer efter, hvor stort det er. Nystartede virksomheder skal blandt andet afregne moms hvert kvartal.
Andre udgifter ved at sælge musik online
Hvis din musik pludselig stiger alle dine forventninger, og du sælger for meget, end hvad du troede at du ville, så skal du måske overveje at gøre noget mere ud af det. Du skal måske bevæge dig væk fra dit solo-arbejde til at starte en virksomhed med arbejdere, der kan hjælpe dig og et lager, hvor alle dine ting kan blive opbevaret. Det er specielt vigtigt, hvis du står med fysiske cd’er i hånden.
Her skal du så også tænke på at betale for et lager, samt at man selvfølgelig skal optælle sit varelager. Det skal du blandt andet ved årets begyndelse, inden man sælger cd’erne, og igen ved slutningen af året, hvor alle forhåbentligt er væk igen. Du skal nemlig holde øje med, hvor mange du har solgt, så du har nemmere ved at regne moms og skat.
Ved salg af musik online er der selvfølgelig også udgifter for selve fremstillingen af det. Det er dog nemmere at holde styr på, da man typisk lægger det oven i prisen på musikken og trækker det fra igen, når man sælger det videre. Faktisk er det oftest selve fremstillingen, som er med til at bestemme prisen på musikken. Det og hvis du har haft andre udgifter. Det skal dog ikke blive for dyrt, så der ikke er nogen, der vil købe din musik.
Skal man betale moms for at promovere?
Du skal også tænke på udgifter ved promovering af din nye musik, da det ikke kan regnes med på samme måde som fremstillingen. Typisk skal du ikke betale noget, hvis din musik kun er tilegnet promovering. Du skal dog bare sørge for at gøre det tydeligt ved blandt andet at sige det, når du udsender din musik. Så er man dog bare berettiget andre former for udgifter, men sådan er det altid med reklame og promovering, men det vender typisk tilbage til en og kan måske give overskud i fremtiden.
Spørg om hjælp
Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål angående moms og skat, når du sælger din musik online, så kan du altid gå på internettet og finde hjælp. Du kan nemlig via Skat gå ind og læse om moms og andre regler. Det er en god idé at tjekke op på det, inden du begynder at sælge din musik online for alvor.